Første bank med gårdssparing - Velg grønt

/ Velg grønt

Innholdsmarkedsføring fra Kaiman

Marianne Kirchoff, leder for landbruksseksjonen i Landkreditt Bank.

Marianne Kirchoff, leder for landbruksseksjonen i Landkreditt Bank.

Landkreditt Bank viser til manglende rekruttering til landbruket og at det hvert år legges ned over 2000 gårdsbruk. GSU er et tiltak for å gjøre det enklere for unge å overta.  Landkreditt Bank er en samvirkebank, eid av norske bønder, og er opptatt av at økonomien ikke setter en stopper for at unge kan ta over gård.

— For å få boliglån kreves en egenkapital på 15 prosent av kjøpesum, mens det for et gårdsbruk ofte er 20 prosent. Med GSU får man muligheten til å spare inntil 30 000 kroner hvert år i tillegg til BSU, forteller Marianne Kirchoff, leder for landbruksseksjonen i Landkreditt Bank.

Ifølge Kirchoff er det viktig at ungdom sparer opp egenkapital slik at de har et solid økonomisk utgangspunkt til å videreføre gårdsdriften. Finansielle institusjoner må tilpasse sine produkter for å bidra til en positiv utvikling i rekrutteringen. Dette gjør nå Landkreditt Bank med lanseringen av GSU.

Les mer om GSU-sparing her:

Eneste som tilbyr GSU-sparing

— Vi lanserte GSU i juni, og er dermed første banken i Norge som tilbyr gårdssparing, sier Kirchoff.

Alle mellom 18 og 45 år kan begynne med GSU-sparing hvor du har muligheten til å spare totalt 250 000 kroner i tillegg til maksbeløpet på BSU. For å åpne en GSU-konto må du ha en BSU-konto i banken. GSU-midlene må brukes til kjøp av landbrukseiendom.

Ønsker skattefradrag
I motsetning til BSU, gir GSU per i dag ikke fradrag på skatten.

— Innføring av et skattefradrag på GSU er en politisk beslutning, og hvis du er en av de som ønsker at politikerne skal endre lovverket, oppfordres du til å si din mening og dele den på sijatilgsu.no, sier Marianne Kirchoff.

På nettstedet kan du også mene noe om rekrutteringen til landbruket, kort eller langreist mat med mer.

— Vi håper dagens unge, neste generasjon bønder, får muligheten til å drive norsk landbruk videre og levere trygge kvalitetsprodukter til norske forbrukere. Vi ønsker oss fortsatt frisk norsk melk i glasset. Ikke fra utlandet, men fra en gård i nærheten, sier Kirchoff.

Lanseringen av GSU kaller hun derfor for sunt bankvett.

Bankprat ved kjøkkenbordet

I motsetning til andre banker som legger ned lokale filialer, har Landkreditt Bank nylig ansatt en distriktssjef innen landbruk.

— 1. september kommer det tre distriktssjefer til, noe som gjør det enklere for kundene å møte banken personlig for å diskutere økonomi. De har solide produkter og kompetanse med seg, sier Kirchoff, og trekker særlig frem at banken har en av markedets beste driftskreditter for landbruket, generasjonsskiftelån og et stort fagmiljø på landbruk.

Les mer om distriktssjefene her: